DAILY DOSE OF ART

As prescribed by Paulina Constancia

DOTermination 3: STÄDEL MUSEUM Extension by Schneider + Schumacher

We now go into polka dot in architectural design. When a building design is not only beautiful to the eyes but is also practical and energy efficient then it becomes a real eco model to emulate. Such is the case of Frankfurt’s STÄDEL MUSEUM Extension, designed by Schneider + Schumacher. The museum extension from the ground level appears like a trendy polka dot lawn, but there’s more to this polka dot design than meets the eye.

The natural light outside shines within at day and the artificial light inside shines outside at night. It’s sort of like a symbiotic relationship which we often see in nature. Congratulations and big thanks to Schneider + Schumacher for this lovely addition to the world of green design!

 

Schneider + Schumacher’s STÄDEL MUSEUM Extension Design
Info via Schneider + Schumacher

  • The extension to the museum is placed along the central axis reinstating the historic spatial arrangement.
  • The central foyer and all vertical access are remodelled in order to make the whole building wheelchair accessible.
  • The spaces for special exhibitions are located on the ground floor linked directly with the foyer and the new extension.
  • Administration, the Metzler auditorium and the library are relocated to the west wing.
  • The new space below the garden houses the 20th century art collection. This space is dominated by a gently domed, airy ceiling with circular roof lights.
  • The domed ceiling is a prominent feature in the topography of the garden above and resembles a land art object.
  • Due to its compact underground building volume, the type of heating and cooling and the large heat storage capacity create an optimal room climate with minimal energy consumption.

“Frankfurt is given not only a distinctive and unique exhibition space, but a state of the art green building too.” (Excerpt from the jury protocol)

All information and images from Schneider + Schumacher

museum extension project-maquette

STÄDEL MUSEUM Extension -maquette
Image from Schneider + Schumacher

museum extension project-the making

STÄDEL MUSEUM Extension -construction underway
Image from Schneider + Schumacher

museum extension-completed

STÄDEL MUSEUM Extension -natrual daylighting
Image from Schneider + Schumacher

museum extension realized-night

STÄDEL MUSEUM Extension
At night: the lawn is lit by artifiicial lighting from the exhibition space underneath
Image from Schneider + Schumacher

domeceiling

The new space below the garden is dominated by a gently domed, airy ceiling with circular roof lights. The domed ceiling is a prominent feature in the topography of the garden above and resembles a land art object.
Info via Schneider + Schumacher

Technical details:

  • Typology: Cultural buildings
  • Procurement documentation: Competition Service phases (HOAI): 1-9
  • Client: Städelsches Kunstinstitut
  • Project architect: Kai Otto, Till Schneider, Michael Schumacher
  • Project manager: Miriam Baake
  • Construction management: schneider+schumacher Bau- und Projektmanagement GmbH
  • Lead construction manager: Hans Eschmann
  • Gross floor area: Extension 4,151 m2 / Total 24,726 m2

 

Schneider +Schumacher Architectural Approach
Screen Shot 2014-11-13 at 9.28.56 am


“Our architectural approach is characterised by the enjoyment we have in finding solutions to the complex demands of today’s buildings. We adapt our buildings to fit into their surroundings, yet we also create landmarks. Pragmatic poetry, nurtured not only by design clarity and a conscientious attitude towards the task in hand, but also by a delight in fine details.”
 – S + S   Learn more about Schneider + Schumacher


image for headerSo do… get inspired by the beautiful and energy efficient POLKA DOT green design of Schneider + Schumacher.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 13, 2014 by in Care, Create, Explore and tagged , , , .
%d bloggers like this: